19 November 2014

// // 9 comments

Bersalin Dihospital Ampang, Hematoma (Part 2)

Assalamualaikum...semua, apa kaba? Saya baru abis berpantang, tapi mak saye pesan suh sambung sampai hujung bulan. Alhamdulillah syukurnya...terlalu banyak nikmat yang Allah beri, dalam sekelip mata je.



                Saya tengah menaip sebelah tangan je ni sebab sebelah lagi tengah carry my baby, sedapnye sicayang ibu tido...Penat jadi ibu ni...Kene bangun malam, susukan baby, tukar pampers die tapi pelik gak, dalam ngantuk2, penat2 stil kita boleh senyum hepi je layan die...





              Entri kali ni saya nak sambung entri lepas, pasal pengalaman bersalin diHospital Ampang, sebab cite sakit tak berakhir lagi. Ok sambung cite, lepas dah lahirkan Mujahid, setel jahit sume, nurse tu suh naik kekatil lain untuk rehat n makan sebelum masuk wad.



            Masih lagi diwad bersalin, nurse bagi sarapan suh makan, tapi badan terlalu penat, cam tak boleh nak gerak langsung, lepas tu berpeluh-peluh. Tak tau kenapa tapi dekat wad bersalin sesejuk sejuk aircond tu akak boleh berpeluh-peluh.



          Lame jugak dibiarkan kat tepi dinding, nampakla nurse2 lalu lalang, masing-masing sibuk. Ada jugak yang tegur suruh makan, baik2 nurse kat cni. Saya cube angkat badan, memang tak mampu, tarik sikit tray makanan tu, selak-selak tengok diorang bagi ape, ade sup, nasik n ape lagi tah...



         Tengah2 kesibukan nurse2 and sakit2 badan ni, dengarla suara ibu-ibu menjerit sakit nak lahirkan anak. dan suara-suara baby baru lahir nangis. Ngeri gak dengar mak2 menjerit ni huhu... Siap boleh compare lagi suara Mujahid ngan baby2 lain. Kire Mujahid punye level stil kire sopanla  hihi...



         Badan yang lemah makin parah sebab rase sakit sangat kat belakang, so sarapan tu memang tak berusik la, kemudian datang doktor India letak Mujahid kat sebelah suh susukan, tak tau pesal nak gerakkan mujahid cket pun tak larat...da sudah macam ni ke condition lepas beranak?? Await lemah sangat aku ni??



        Lambai2kan tangan panggil je nurse yang ade mitak tolong nak susukan baby, datangla nurse mude berkulit sawo matang kecik molek je orangnye, ajarkan ape yang patut, bagi support tuk susukan Mujahid, inform kat nurse sakit belakang..die jawab normal sebab kite baru teran baby keluar, memang sakit...



        Tidak lama pastu, doktor amik balik Mujahid, dukla sorang-sorang menahan sakit, tapi tak tau sakit ape tang mane, cume rasenye kat belakang je...Tibe-tibe rase nak membuang, lambai-lambai2 lai kat mane2 nurse yang tak nasib baik jadi mangsa hihi..



         Informla nak membuang, die pun tolak katil p dekat ngan toilet so xyah jalan jauh2, sakitnye time tu Allah je yang tahu, jalan terbongkok-bongkok, dalam toilet, tak klua ape2 pun tapi memang rase nak membuang...



        Lame dalam toilet nurse datang balik, so jalanla dengan bongkok-bongkok sambil nurse tolong pegang, sebab tak larat sangat...naik atas katil, datangla nurse lain tolak pegi ke wad, time tu tido mengiring sebab selesa tidur camtu, kalo tido terlentang sakit..



        Sampai kat wad 4C, ade sorang nurse cantik tinggi, slim cakap ngn member die, patient ni ade masalah ni..sampai kat katil mitak kat die pain killer sebab tak tahan sakit sangat..pastu duk lap peluh manjang...



         Baring mengiring, sambil tunggu baby n husband, tibe2 dengar doktor cakap2 macam tengah cek patient sebelah katil, buat donno jela. Tengok orang katil depan, rilex je dukung anak die, siap bersila lagi, apsal aku ni sakit sangat. Dasyat betul diorang ni tak sakit.



          Then sampaila turn akak. Doktor macam pelik n die cakap camni kat doktor2 pelatih, nurse2 yang ramai sekeliling die, 'Condition ibu lepas bersalin bukan macam ni' then doktor cek tempat jahit die cakap cmni ' See, hematoma, puan amik jari rase kat sini' kat bawah belah kanan dah bengkak da, patutla akak sakit sangat...



         Dengar doktor tu inform yang lain, dari ape yang akak paham, dekat bawah belah kanan ade darah beku, bile rahim nak kecut buat keadaan lagi teruk n sakit, macam tu la lebih kurang...tapi time tu tak piki ape dah..sebab duk btau kat doktor tu sakit2...tu je ayat yang klua  sakit2...



          Terus doktor suruh prepare tuk surgery buang darah beku, so kene bukak jahitan keluakan darah beku n jahit baru, ngeri gak bile pk balik, tapi time tu tak piki ape dah. Piki nak hilangkan sakit ni je..



          Cepat je, nurse sume datang, tukarkan baju, pakaikan cap macam cap orang tutup rambut tuk mandi tu, siap sume tolak p operation room, sementara nak sampai tu ya Allah, sakitnye...tapi xklua air mata. Habis sume yg ada  akak btau sakit2 sampaikan kat cleaner pun.



         Cleaner tu orang Indonesia, die jawab camni, ingat Allah...fuhhh terus akak istighfar, time kasih akak cleaner remind akak yang lupe ni, otw tu nampak husband, tapi xle nak explain ape2 dah..


        Otw nak p tu dengarla 2 orang doktor Inidia ni sembang2 macam pasal dinner, sebab duk sembang pasal nak pakai baju ape sume. Sabo jele...


       Sampai je kat bilik bedah, bergegas diorg inject ape tah kat tangan kiri, sakit tu...then siapkan pe yang patut, doktor nak cucuk ubat bius kat area tulang belakang, dah die suh kite duduk kite ni sakit, nak duduk lai seksa sebab tekan tempat bengkak tu..


Doktor, nurse sume bagus, bagi support, dengan tahan sakit akak pun usahala duduk betul2

        'sikit je puan'
        'puan kene duduk bagi balance'
        'ye tau, sakit, lepas ni tak sakit da'


Doktor pun inject ubat bius, then tak sedar ape2..

















Macam suara orang cakap2...sedar, tapi cam tak rase ape2...Makin jelas makin jelas suara orang bercakap, bukak mate, sedar,dekat bawah tak sakit da. Bile hilang sakit terus rase malu, time sakit tak ingat pun nak malu. Inform kat nurse mitak kain tuk tutup rambut.



          Time ni baru rase hidup balik, terus teringat kat Mujahid, mesti die lapar nak susu, ya Allah camne die skrg? Then ingat kat husband plak, air mata pun mengalir...



         Sempat duk ICU sebelum masuk wad balik. Sejuk amat....nurse bagi warmer then selesa cket. Sembang ngan nurse, btau nak klua cepat2 n nak jupe husband ngn anak, xde pk lain da...



         Dari pinggang kebawah kene bius  6 jam, then masuk balik wad 4C tadi. Tak lame tu nurse bawak Mujahid, anak ibu tengah tido, tunggu2  husband pun datang...Syukurnye, ya Allah besar betul nikmat ade anak, ade suami, memang diorangla kekuatan kita.



      


         


9 comments:

  1. Alhamdulillah.. nasib baik doc cepat detect kan...huhuhu...btw comey baby.. tahniah..=D

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah...tu la nasib baik time doktor buat rondaan cek pesakit, saye pun selamat sampai wad, gambar baby tu hiasan je..anak kecik lagi, husband xbagi upload huhu...

      tq sudi bace n tinggalkan komen ye

      Delete
  2. Allahuakabar, kita yang membaca ni pun rasa perit sekali huuu. tapi syukur pape pun semuanya dah selamat. dorg ada bagitau tak kenapa boleh jadi macam tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. doktor xbtau nape, saye pun malas nak serabut, da xrase sakit tu pun da syukur sgt2..., lepas da balik umah nurse dari kk btau hematoma mgkn sebab teran baby awal, tp time teran tu rase da 10 cm, tapi mmg teringat time jahit tu, ade doktor mude dtg, die cek n seluk tgn lai...rasela sakit, then pastu senior nurse tu sambg jahit die ckp cmni, 'ape doktor ni buat, aku da jahit elok, skrg berdarah balik' huhu... tak pastila...

      Delete
    2. tq jugak sudi bace blog kite n tgglkn komen ye...:)

      Delete
  3. cahayacinta.com
    saat indha tak akan lupakan sehingga akhit hayatkan sis

    ReplyDelete
  4. betul tu, bersyukurlah Allah beri peluang mengandung, bersalin sume...sebab berjuta lagi pasangan didunia ni yang berdoa tuk dapatkan zuriat tapi doa kita yang Allah makbulkan.

    tqvm cahaya sudi komen disini :)

    ReplyDelete
  5. sy pun sme kene hematoma ni tp mlgnye doktor x dpt kesan.. sy xleh nk duduk susukan anak.. terlalu seksa smpai nurse pakse jgak susukan anak dlm keadaan sy yg sakit tu.. blk rumah tgk da bernanah.. nurse kk dtg n soh refer hosp blk.. smpai hosp jahitan da terbukak skit n doktor terus bukak habis.. rupenye saluran rahim sy tu da kene infection yg teruk.. kene tahan wad seminggu.. tiap2 ari kene wat dressing luke tu.. mmg mnangis x igtla.. doktor n beberapa nurse mmg x profesional.. igt blk mmg geram.. n skrg ni insyaallah sy nk bersalin kt hosp ampng...sblm ni hosp len..

    ReplyDelete
  6. Pengalaman yg sma ngn sya..kuar dr LB room tghari msuk bilik xlma tu sakit nak terberanak blk ckp kt nurse sakit sgt2 boleh2 pula nurse bg ubat ponstant sy pula duk berguling ats katil sbb terlampau sakit husb duk ckp kt nurse minta injc tahan sakit nurse wat dono je smp ke ptg nurse shift ptg tukar dlm pkul 3 lbh nurse dtg cek katanya npa adik ni husb pn bgtauk dr td dia duk komplan skt sgt2 berguling2 dha kt katil nurse tu pn cek miss V rupanya darah beku kuar 3 ketul sebesar 2 jari last2 nurse bgtauk hematoma kena pggl doc..nak tggu doc dtg bkn main lma hnya Allah je yg tauk..doc dtg dlm pkul 5 bru lah nurse injc ubat tdo..doc kena buka jahitan blk rupanya darah tak kuar hbs ada swimming pool kt dlm Padanlh kta terasa sakit sgt darah tak kuar hbs pendarahan teruk..menyesal bersalin kt gombak medical centre layanan tak bgs sangat..nama je swasta

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi komen <3

Cari Artikel