15 February 2015

// // Leave a Comment

Cara Merawat Tumit Kaki Mudah Dan Berkesan

Assalamualaikum...pagi sabtu yang best. Orang-orang koje mesti suke pagi sabtu dan ahad sebab boleh bangun lambat. Saya pulak rase fresh je bangun bagi ni hilang habis sakit-sakit badan lenguh kaki dan tangan dukung anak sebab shopping baju semalam.



Ini semua gara-gara saye tak lupe telan pil putih senang ditelan malam tadi. Alhamdullillah setel sakit dan lenguh-lenguh badan. Kalo tak mesti sengal tu rase sampai sekarang. Ok kali ni saye nak share petua mudah rawat tumit kaki merekah.






Saya tak tau camne pengalaman pembaca, tapi saye banyak kali jupe wanita-wanita cantik, berkerjaya, confirm duit lebih berdasarkan handbag, jam, tudung yang die pakai, tapi bile bukak kasut pergghhhhh...tumit kaki die mitak maaf cerita buat mata saye terbeliak kejap. Ya ampun...



Ok dah stop pendek kate tak kire orang kaye ke miskin ke cantik ke comey ke mude ke tue ke semua ade masalah tumit kaki merekah ni. Nampak macam masalah sejagat jugakkan. Banyak punca yang buat tumit kaki pecah ni antaranya :-


  • Kekurangan air dalam badan, menyebabkan kulit menjadi kering, berkilat, bersisik dan akhirnya merekah
  • Faktor genetik atau keturunan, jika keluarga kita mempuanyai kulit kering biasanya kite akan cenderung menhadapi masalah yang sama.
  • Berat badan berlebihan, berat yang banyak dan tubuh yang lebar tidak dapat ditampung oleh kaki, menyebabkan kulit kaki merekah.
  • Memakai kasut yang tidak sesuai atau terlalu ketat. Pemakaian kasut tumit tinggi juga menyebabkan tekanan pada tumit.
  • Tidak memakai stokin ketika bersukan boleh menyebabkan kulit kaki cedera.




Penyelesaian


  • Minum air secukupnya 8 gelas sehari, paling minima.
  • Kawal berat badan, dapatkan berat badan yang ideal
  • Urut kaki terutama bahagian tumit dengan minyak atau losyen bagi melembapkan dan melembutkan kulit, Urutan juga membantu melancarkan peredaran darah dan merehatkan kaki setelah seharian bekerja keras.
  • Memakai stokin dan kasut yang tidak ketat, selesa dan sesuai ketika bersukan. 
  • Memakai selipar didalam rumah. Lantai rumah yang sejuk mampu membuatkan tumit kaki merekah.

Sumber : Karangkraf  


Dulu akak pernah minum air lebih 8 gelas sehari tapi tetap tumit kaki akak hodoh. Mungkin sebab kulit akak memang kering, So setakat minum air tak jalan. Pakai losyen pun pernah jugak. Dulu akak gune losyen Nivea warna biru pekat tu. Memang berkesan



Kalau ade offer rajinla akak borong. Sampaila satu mase akak perasan losyen tu dah tak pekat macam biasa. Mungkin Nivea ubah formula ke atau camne dan kesannya losyen tu dah tak lembap sangat. Huhu...kecewa akak...



Dalam rumah memang biasa pakai selipar tapi tetap jugak tumit kaki ni errr...tak comey. Nak kate akak obes takla, slim je badan ni. Sekarang je naik sikit. So macammane nak buat ni?





Nak dijadikan cerita mak akak pesan akak beli 1 krim ni, katenye bagus dulu die pakai kulit tak kering. Akak pun belila dari member, mak akak pun pakai tapi akak tak amik port pun camne hasilnye.



Lame tinggalkan kisah krim tu, akak pun kahwin. Bile dah kawin sibuk nak melawa la kononnye akak pun cubela krim tu untuk part tumit kaki yang hodoh ni. Cube jela mane tau. Sapu-sapu memang tak sampai  2 minggu kulit lembap dan lembut macam tak caye je ni. Itupu kadang-kadang lupe.



Bile duk sentuh-sentuh tumit, eh memang sedap je usap bile dah tak merekah ni, licin je. Seronoknyela rase time tu. Harga krim ni murah je bukan RM50, bukan RM40, RM30 pun bukan. Murah je tapi sangat berkesan. Diperbuat dari bahan semulajadi takde bahan kimia itu pasal bagus sangat ni...(camtu la akak piki). Parabens free lagi.



Tapi mitak maaf sangat-sangat akak tak le amik gambo sebelum dan sesudah. huhu...rugi jugak. Tak sabar nak tau krim ape, nak beli kat ne? Sabo-sabo akak cite ni sekarang jugak.






Name krim hebat ni Herbal Blend dari Shaklee. Datang dalam tiub botol warna putih, penutup bulat coklat. Dari segi packaging agak keboringanla cket. Tapi bile kite discover kegunaan die, rase cam tak bestla die takde dekat-dekat kite. Pergi mane-mane nak bawak krim Herbal Blend ni. 



Krim ni tak melekit, tak berminyak, bile sapu cepat je meresap masuk dalam kulit, bau herba dan ade mentol means panas, tapi tak panas pun. Sedap je kadang-kadang tak sedar pun pakai krim ni. 1 tiub seberat 113g krim Herbal Blend.





Kaya dengan emollien dan diformula khas untuk kulit yang kasar, kering dan mengelupas. Atau bahagian-bahagian seperti siku, lutut dan kaki. Tapi penggunaan tak terhad disini je. Ade banyak lagi kegunaan krim sebaguna ni. 



Saye akan cerita dalam entri akan datang. Untuk entri ni kite fokus kaki merekah je k. Ok saya nak belanje testimoni best untuk tatapan adik kakok hok nok kaki buwi comey, licing halus gitu.





















Ha, nampak tak? Nak tau memang betul-betul berkesan atau tak, silala call/sms/wasap/telegram akak ke 014-9209040 untuk order krim serbagune supermurah ni. Bile dah cube mesti jatuh hati (wink2)


Atau boleh juga emel akak di dasyifa14@yahoo.com atau boleh juga pm Facebook Norulhuda Seman.



Jika anda lebih senang membuat pembelian sendiri dan tiada masa untuk kecawangan Shaklee, anda boleh membuat pembelian secara online, hanya klik gambar dibawah dan anda bebas membuat pembelian sendiri.


Langkah-langkah pembelian


1. Scroll kebawah dan klik agree untuk Online Ordering Agreement.

2. Tick produk yang ingin anda beli, produk yang anda tak mahu hanya untick. Apabila selesai, klik checkout.

3. Selesai memilih, anda boleh isikan butiran lengkap untuk penghantaran seperti nama, alamat, no telefon dsb.

4. Pembayaran boleh dibuat dengan menggunakan kredit kad atau debit kad, Master atau Visa. Sila screen shot atau ambil gambar resit sebagai bukti pembelian.

5. Courier service yang akan menghantar pesanan anda ialah Gdex mengambil masa 2 -5 hari bergantung pada lokasi anda.

6. Setelah produk Shaklee selamat sampai ditangan anda, izinkan saya untuk menghubungi anda bagi memberi jadual makan yang tepat dan konsultasi lanjut berkenaan masalah yang anda hadapi. Mudahkan!

7. Itu sahaja, Selamat Bershopping! Semoga anda mendapat tumit yang licin dan cantik :)



Cari Artikel