05 March 2015

// // Leave a Comment

Sale JPO (Johor Premium Outlet) Ketika Chinese New Year

Assalamualaikum semua, fuhh lamenye tak update blog ni, rase macam tak sabar-sabar nak share macam-macam. Cuti tahun baru Cina baru-baru ni akak balik Batu Pahat, kampung husband. Sebelum balik tu memang dah ajak die pegi JPO (Johor Premium Outlet).



Sebenarnya akak dah google siap-siap website JPO, bile bukak je katenye ade sale sempena CNY terus akak ajak husband pegi sane. Walaupun encik husband lorat dan liat ketempat-tempat shopping dan ramai orang, tapi berjaya gak akak pujuk die kesane. Pada petang Sabtu kami gerak dari Batu Pahat.



Perjalanan tak berapa smooth, kadang-kadang tempuh jem lame jugak. Perjalanan lebih kurang sejam setengah dan finally kami sampai..yeay yeayy...



Disebabkan kami sampai petang so ramaila yang dah nak balik, tapi yang baru sampai cam kami pun ramai jugak.  Akak duk peratila orang-orang yang nak balik tu, ade yang angkut macam-macam shopping beg, ade yang lenggang je macam window shopping.



Saje nak spot jename ape yang sale dasyat, hehe...Ini kali kedua sampai sini, 1st time ke JPO tahun 2012, pergi dengan member opis, sebenarnye tujuan kami ke Singapore, tapi dah alang-alang tu singgahla JPO. Ok kite layan gambar tahun 2012 dulu k





















Time pergi dulu tu memang baru bukak sangat-sangat, Serba serbi baru, kami sume pun memang teruja. Tapi akak pergi window shopping je, tak beli ape-ape pun, sebab save bajet nak ke Singapore.



Perasaan jengjalan dengan kawan-kawan dan dengan husband and babyku Mujahid memang lainla. Dengan kengkawan excited lebih sebab masing-masing gile bergambar. Mane port menarik confirm ade gambar kami.



Tapi bile pergi dengan husband and baby kecik ni, kite akan selalu pikikan anak kite. Mujahid selesa ke, asik piki die lapar dan mengantuk. Kadang-kadang memang tak boleh nak lame-lame tengok barang sebab simanjaku dah merengek.



Priority dah berubah, anak kite dulu then barulah nak belek-belek baju ke beg ape-apela yang kite punye. Kedai 1st yang kami masuk ialah kedai coklat ape yek namenye...lupe plak. Banyak coklat oversea yang memang tak pernah tengok, tapi coklat local pun banyak jugak.



Pusing-pusing 1 kedai nak cari coklat Whittaker tak jupe, bile tanye kat staff kat situ katenye coklat tu habis...huhu...kate sale, tapi sale pun takdela murah benor..kami beli coklat Upin Ipin bagi kat anak sedare. Time kat kedai ni ade accident tak sengaja.





Staff kedai tu nak la dukung Mujahid, husband pun bagila, time Mujahid landing kat bahu sale girl tu, dahi die Mujahid terlanggar kayu hiasan kat kedai tu, menggelabah jugak sales girl tu, Mujahid nangis sikit je. Tapi sales girl tu yang dah tak keruan.





Pusing-pusing, last-last kami decide untuk beli coklat Upin Ipin je, and sales girl tadi tu murah hati bagi kami coklat green tea, sebagai pampasan dahi Mujahid terhantuk. Huhu...dah bagitau takde ape, Mujahid ok sume stil die insist nak bagi. So kami pun terimala dengan hati terbuka dan syukur. Memangla anak kite sumber rezeki...Alhamdullillah...



Orang masih ramai even dah petang, kedai-kedai makan beratur orang nak masuk. Butik Coach pun orang sampai beratur. Akak memang tak kuasala nak join perbarisan diorang tu. Masuk kedai-kedai yang tak sesak je.



Belek-belek gak beg Carlo Rino, tapi tak berkenan dihatila, kedai tu sampai dah tak teratur dibuatnya, shopping sakan orang Malaysia ni sempena Sale Tahun Baru Cina. Nampak butik Charles and Keith, bile masuk rase confuse akan and husband.







Mane taknye, rak-rak, almari yang display beg, sume kosong, kasut-kasut tinggal ciput je, beg yang tinggal boleh kite dengan jari and design same, agaknye design tu orang tak berkenan kot. Pelik kami, butik ni baru bukak atau sume barang diorang dah habis? Takkanla...



Kat cnila akak nampak 1 beg warna pink memikat hati akak, akak ingat dah tak minat sangat warna-warna pink ni, maklumla dah masuk 3 series, dah kawin minat pun mesti berubah. Tapi sume sangkaan tu meleset same sekali.



Warna pink masih menyengat kalbuku, sebelum keluar dari kedai, akak mitak husband tanye kat kaunter berape harga beg tu. Cashier tu pun scan price tag, rupe-rupenye harga sebenar less 50%. Akak pun takde cite banyak terus bayar.



Hepinyela dapat beg comey pada harga best, tak terpiki pun nak beli handbag, dah rezki kebas ajela...hihi...Husband pulak memang niat nak cari seluar jeans Levis, katenye memang murah, tapi tak jupe yang berkenan dihati.






Hari pun makin senja, dah nak maghrib pun, disebabkan kami boleh solat jama', so takdela kami terkejar-kejar sangat nak solat, kami pun meneruskan window shopping. Hajat hati nak beli jacket untuk Mujahid tapi takdela, masuk butik Poney, ade yang cantik tapi harga pun cantik sangat.



Masuk butik Anakku pulak ade jaket warna pink, untuk boy takde. Finally kami lepak je kat tempat permainan budak-budak pasrah je tak jupe jaket Mujahid.




Time ni memang dah gelap, sambil susukan Mujahid, sambil nikmati pemandangan malam kat JPO. Lame jugak duk sini sebelum kami balik. Tak sempat nak makan kat sini, lagipun ramai orang perut memang lapar tapi sabar je.





Dalam perjalanan balik ke Batu Pahat, kami singgah beli kerepek dekat kedai member husband di Parit Raja. Kedai ni corner lot . Ade macam-macam jenis kerepek yang murah habis and paling penting sedap. Memang tiap kali balik Johor mesti singgah sini beli kerepek bawak balik KL.



Memandangkan perut dah lapar, kami ingat nak makan kat luar je sebelum balik rumah. Tapi Mujahid dah selamat tidur dipangkuanku, tak sampai hati pulak nak kejut die sebelum sampai rumah, so husband singgah je beli asam pedas paling sedap pernah akak makan seumur hidup. Sungguh tak tipu, name kedai tu ape yek aisey encik husband lupe, akak lagila tak hingat...



Memangla pueh hati makan asam pedas ni, teringat-ingat seh..Husband akak kaki asam pedas pun kate ni asam pedas paling sedap die pernah makan, siap tanye lagi boleh ke akak masak camni, huhu....




Okla dah habis cite pasal JPO, so far yang sempat akak tengok memang beza harga kat sini compare kat luar, maybe jugak sebab CNY sale. Tempat ni pun family friendly sebab toilet pun ade option untuk family, tapi diorang takde bilik khas tuk menyusu, maybe toilet family tuk dah mewakili la...



Surau pun tak sempat nak jenguk sebab kami musafir, so memang tak singgah. Playground besar dan ade a few yang akak nampak ade 2 tak tau kalo belah lain ade lagi. Ade air pamcut yang same akak jupe kat Singapore, bolehla buat main dengan anak-anak kecik.





Kalo anak-anak kite penat berjalan, kite boleh sewa kereta kecik untuk diorang teman kite round tempat tu, comel jugak. Kesian budak-budak boring so duduk dalam kereta tu leka sikit diorang.



Okla akak chioa dulu...jika reader ade pengalaman kesane boleh share disini, time kasih banyak-banyak sudi bace hingga kehujung akak bercerita k


Wassalam...








Cari Artikel