Atasi Sakit Sendi Lutut Dengan Shaklee | PENGEDAR VIVIX SHAKLEE, PENGEDAR SHAKLEE KUALA LUMPUR

18 February 2015

// // 11 comments

Atasi Sakit Sendi Lutut Dengan Shaklee

Assalamualaikum semua :) Apa kaba? Hari ni Ahad 8 Febuari 2015, hari untuk orang bersantai dan bersiap untuk hadapi hari bekerja yang seterusnya. Entri kali ni saya nak share tentang sakit sendi. Ape produk yang Shaklee ada untuk membantu anda mengatasi sakit sendi.


Sendi terbentuk apabila 2 atau lebih tulang bertemu dan ianya berfungsi untuk melicinkan pergerakan. Sendi manusia terdapat di tulang belakang dan bahagian lain seperti bahu, siku, pergelangan tangan, punggung, lutut, buku lali, jari kaki dan tangan.


Sakit sendi terjadi dikalangan semua lapisan umur, bukan orang-orang tua je yang sakit sendi ni orang-orang muda pun ramai diserang sakit sendi seawal usia 20'an. 





Kebanyakan pesakit sendi tidak mempunyai kerosakan terhadap sendi mereka sebaliknya kesakitan mungkin berpunca daripada lapisan tisu luaran, otot, ligamen, sendi atau pangkal saraf. Terdapat banyak punca yang menjadi sebab terjadinya sakit sendi antaranya ialah :-


  • Kesakitan ringan mungkin disebabkan oleh terseliuh atau ligamen atau otot yang terkoyak sedikit. Hal ini terjadi mungkin disebabkan oleh aktiviti yang berat seperti mengangkat berat, postur badan yang tidak elok, kecederaan atau pergerakan tidak betu.
  • Berat badan berlebihan.
  • Kecacatan tulang belakang atau tangan dan kaki
  • Kecederaan (kemalangan, bersukan dan sebagainya)
  • Penyakit sendi seperti arthritis
  • Sakit dari pangkal saraf (seperti saraf yang terhimpit)
  • Penyakit tulang
  • Ketumbuhan 
  • Jangkitan kuman
  • masalah mental seperti kemurungan, tekanan dsb.
  • Penyakit kronik 
  • Ubat-ubatan


Terdapat banyak dan pelbagai jenis sakit sendi namun yang paling seru diMalaysia ialah Osteoarthritis Sendi Lutut. Pada dasarnya arthritis merupakan penyakit dimana lapisan rawan pada permukaan tulang-tulang sendi menjadi haus, nipis dan rosak. 


Ini mendendahkan permukaan tulang lalu menyebabkan geseran antara permukaan tulang, serta pembentukan 'duri' tulang (spur) pada hujung-hujung tulang tersebut.





Tanda-tanda Penyakit Osteoarthritis

  • Pesakit biasanya mengalami bengkak sendi, rasa panas dan sukar untuk digerakkan.
  • Aktiviti-aktiviti harian menjadi terbatas seperti mencangkung, melutut, duduk diatas bangku.
  • Merasa sakit dan sukar bergerak apabila ingin bangun dari kerusi dan mula berjalan.
  • Apabila  membuat pemeriksaan doktor didapati sendi menjadi sakit apabila disentuh atau digerakkan. Terasa geseran dan bunyi kasar semasa bergerak. Semua ini menunjukkan kehilangan lapisan rawan pada sendi lutut. 

Selepas pemeriksaan dan diagnosis doktor akan menetukan kaedah rawatan yang sesuai buat pesakit. Terdapat pelbagai pilihan rawatan yang boleh dilakukan. Antaranya :-

  • Rawatan Fizikal
  • Rawatan Farmakologi seperti ubat tahan sakit, ubat anti-inflamasi bukan steroid (NSAIDS), penghalang Cox-2, glukosamin sulfat, chondroitin sulfat
  • Suplemen makanan, ubat herba, perubatan tradisional.
  • Suntikan sendi dengan Hyaluronic Acid.
  • Suntikan sendi dengan steroid.
  • Rawatan Pembedahan - artroskopi sendi, pertukaran sendi.





Kos bagi 1 suntikan untuk lutut adalah sebanyak RM1550 dan ianya hanya mampu bertahan selama 2 minggu sahaja selepas tu berjalan adalah sesuatu yang ingin dielakkan sampai rase macam fobia. Sedangkan banyak aktiviti perlu berjalan, maka sakit camne pun gagahkan jugak diri, tahanla rase mencucuk-cucuk disetiap langkah.



Langkah terakhir iaitu operation lutut, ganti lutut besi. Kalau operate mesti due-due belah lutut, tak boleh sebelah je. Kos operate dan beli lutut besi ialah RM30,000 untuk due-due belah lutut. Selepas operate bukan boleh terus jalan laju-laju, hilang sakit semua...Tak, takde sume tu, kene jalani tempoh recovery, praktis jalan lutut baru dulu, dan percayalah yang ianya amat menyakitkan. Kene sabar banyak-banyakla.



Ade tak selain dari melalui prosedur yang menyeksakan ni? Ada iaitu dengan mencegah dari awal, tapi jika dah parah pun insyaAllah ade penawarnya. Untuk sakit sendi umunya atau sakit sendi lutut khasnya, kami diShaklee akan mencadangkan 3 jenis suplemen untuk membantu anda.








Fungsi setiap suplemen ini untuk keselesaan sendi anda adalah seperti rajah berikut:-


Sila Klik Untuk Imej Yang Lebih Jelas


Manfaat Advanced Joint Health Tablet Untuk Sendi










Manfaat Omega Guard Untuk Sendi

  • Pengambilan asid lemak omega 3 dengan glukosamine dapat meningkatkan kesihatan sendi berbanding pengambilan glukosamine sahaja.
  • Melambatkan penyusutan tulang rawan
  • Mengurangkan reaksi keradangan dalam sendi-sendi
  • Bertindak sebagai pelincir agak pergerakan sendi-sendi lebih bebas.


Manfaat Ostematrix Untuk Sendi

  • Pengambilan kalsium bukan sahaja menguatkan tulang tetapi juga mengurangkan gejala-gejala osteoarthritis.
  • Menggalakkan komposisi tulang dan tulang rawan
  • Menghalang pereputan tulang

Ok sekarang jom kite tengok betul-betul berkesan ke  Set Sendi Shaklee ni, kang beli buat rugi je tak berkesan. Saye bagi testimoni best-best untuk pembaca-pembaca yang bijaksana sekalian untuk menilai sendiri. :)





















Saye share sebuah video tentang berkaitan sakit sendi, apa yang ibu muda ini lakukan untuk atasi kesakitannya, enjoy!




Rahsia Dia Tambat Hati Suami Kaw2, Sambil Tersenyum Manja from iReach HD on Vimeo.


Ha best tak sume ni, saye bukan nak bagi jaminan 100% gurantee, yela bab kesihatan ni macam-macam isu complicated, tak berani saye nak kate confirm sihat 100 %. Atas izin Allah penderitaan sakit lutut atau sendi ini akan berkurangan dan mudah-mudahan sembuh insyaAllah.



Berminat untuk mencuba, hubungi saye sekarang jugak. Saye sedia menerima panggilan/sms/wasap/telegram dari anda ke no saye Huda 014-9209040 atau boleh juga menghubungi saye melalui emel dasyifa14@yahoo.com


Atau pm di Facebook Norulhuda Seman 


Terima kasih jika sudi membaca entri ini sehingga habis, diharap memberi manfaat buat pembaca semua. :)





Jika anda lebih senang membuat pembelian sendiri dan tiada masa untuk kecawangan Shaklee, anda boleh membuat pembelian secara online, hanya klik gambar dibawah dan anda bebas membuat pembelian sendiri.


Langkah-langkah pembelian


1. Scroll kebawah dan klik agree untuk Online Ordering Agreement.

2. Tick produk yang ingin anda beli, produk yang anda tak mahu hanya untick. Apabila selesai, klik checkout.

3. Selesai memilih, anda boleh isikan butiran lengkap untuk penghantaran seperti nama, alamat, no telefon dsb.

4. Pembayaran boleh dibuat dengan menggunakan kredit kad atau debit kad, Master atau Visa. Sila screen shot atau ambil gambar resit sebagai bukti pembelian.

5. Courier service yang akan menghantar pesanan anda ialah Gdex mengambil masa 2 -5 hari bergantung pada lokasi anda.

6. Setelah produk Shaklee selamat sampai ditangan anda, izinkan saya untuk menghubungi anda bagi memberi jadual makan yang tepat dan konsultasi lanjut berkenaan masalah yang anda hadapi. Mudahkan!

7. Itu sahaja, Selamat Bershopping! Semoga anda bebas dari sakit lutut yang menyeksakan aminnn...


11 comments:

  1. skrg ni pun dah rasa sakit lutut nk plak naik tangga adehh

    ReplyDelete
  2. byk info yg sy dpt dari post ni

    ReplyDelete
  3. Agak mahal operate sakit lutut, nasib baik ada produk shaklee

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Salam Perkenalan Buat Huda....rupanya buat pembedahan lutut perlu belanja yang besar sehingga ribuan ringgit. Ini bermakna boleh dirawat dengan produk Shaklee....

    Terima kasih...artikel yang bagus.

    Jom terjah entri terkini saya:

    Sakit Lutut: Cara Rawatan Paling Berkesan

    ReplyDelete
  6. Salam..... rupanya produk Shaklee ada juga untuk rawatan sakit lutut. Semoga sakit lutut akan sembuh nanti apabila pemakanan tambahan ini digunakan setiap hari.

    ReplyDelete
  7. Banyak juga produk shaklee yang bagus. Dari hujung rambut sampai ke kaki. :)

    ReplyDelete
  8. sakit lutut boleh terjadi x kira tua @ muda..

    Jemput Singgah : Sakit Lutut Punca Dan Rawatan

    ReplyDelete
  9. Umur 80an blh mkn ke product ni..

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi komen <3

Cari Artikel