13 December 2016

// // 1 comment

Ulam-ulam Kampung Sayur Kegemaranku

Semasa bekerja di UOB Bank, port kami makan tengahari is tingkat 5, ade kantin kecil. Pejabat kami di tingkat 7. Famous Tingkat 5 tu sebab memang sedap lauk diorang even bos diorang kedekut huhu.

Akak plak kalo lunch memang lauk pilihan is ayam goreng rempah, kuah kari and Ulam-ulam Kampung Sayur Kegemaranku menimbun penuh pinggan.

Akak suka selom, ulam raja, kacang botol, timun, kacang panjang, dan macam - macam lagi. Memula nak biasakan diri makan ulam penuh polistrine tu akak tambah sambal belacan ke budu ke cencalok ke ape-apela.






Tapi lama-lama tak perlu dah semua tu, akak boleh makan ulam camtu je. Sedap....die semacam 1 kepuasan tau makan ulam ni. Sistem pencernaan pun lawas je. Akak folo petua orang dulu-dulu nak awet muda makan ulam hihi....

Tapi yang pasti segala ulam-ulam tu kaya dengan antioksida dan kandungan fenolik. Inilah yang explain kat kita rahsia awet muda makan ulam. 

Walaupun akak pengguna vitamin tegar tapi akak cuba makan mengikut piramid makanan. Cume part ulam tu memang lebih. Kerana segar macammana pun sayur sekarang. Kita pergi makan fresh baru cabut dari tanah. Kandungan nutrient yang ada dalam sayur-sayuran sekarang tak sama dengan dulu. 






So keutamaan makanan seimbang tetap priority tapi ambil vitamin setiap hari pun adalah penting. Sebab nutrient yang kita makan dalam sayur tu makin kurang dari segi bilangan dan kualititinya. 

Paling kurang ambillah Vitalea setiap hari untuk kesihatan keseluruhan. Tapi if add on yang lain-lain pun bagus.

Produk Shaklee yang sangat kaya dengan antioksida dan kandungan fenolik adalah Vivix. Sebab tu telan Vivix awet muda gitu. 

Orait setakat tu je akak nak share untuk kali ni k. Hopefully entri ringkas ni bermanfaat buat pembaca, terima kasih...:)


1 comment:

  1. ulam memang feveret saya, sekarang nak ajar anak2 pulak sukakan ulaman

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi komen <3

Cari Artikel