Pengalaman Bersalin diHospital Ampang (part 1) | PENGEDAR VIVIX SHAKLEE, PENGEDAR SHAKLEE KUALA LUMPUR

28 October 2014

// // 7 comments

Pengalaman Bersalin diHospital Ampang (part 1)

Assalamualaikum semua :), ape kabar hari ini? Saya masih lagi dalam tempoh berpantang, memang kene sabar lebihla berpantang ni, rase macam lagi teruk dari diet yang dah biasa saya lalui...Cume saya nak cepat sihat je dan boleh buat kerja lasak, amboi...tak lupe saya menggunakan Set Bersalin Shaklee yang osem!



              Ok entri kali ni nak share pengalaman saya bersalin anak sulung saya dihospital Ampang, apabila suatu petang ahad tibe-tibe dah keluar lendir yang agak banyak, warna macam krim gitu...mulela hati terdetik aku dah nak beranak ke?



             Malam tu tido dah mule sakit-sakit, sebelum tu sibuk google tanda-tanda nak beranak, antaranya

  • Sakit yang teruk pada bahagian bawah belakang atau pada bahagian abdomen, selalunya disertai oleh rasa kejang seolah-olah senggugut.
  • Anda boleh lihat sedikit darah (lelehan mukus berwarna kecoklatan atau bercampur dengan darah). Jika ia melepasi penyekat mukus yang menyekat serviks, anda berada di ambang pelahiran atau mungkin dalam masa beberapa hari lagi. Ia adalah tanda yang proses kelahiran sedang berlaku.
  • Kontraksi berlaku pada jarak waktu yang lebih pendek dan kerap, dan menjadi lebih lama dan lebih sakit.
  • Air ketuban anda pecah tetapi proses kelahiran hanya berlaku jika disertai dengan kontraksi yang membuka serviks anda.
Rujukan :  http://www.babycenter.com.my/a1029325/bagaimana-saya-tahu-bila-sudah-tiba-masa-bersalin#ixzz3HDsmL0af


Tapi malam tu cume kontraksi palsu sebelum datang kontraksi yang sebenar.. kontraksi palsu atau Braxton Hick

Kontraksi Braxton Hicks:

  • biasanya tidak melebihi satu atau dua kali dalam masa sejam, beberapa kali sehari;
  • lazimnya berhenti bila anda bertukar aktiviti, jadi pergilah berjalan kalau anda berduduk, dan sebaliknya;
  • tidak teratur, dan jika teratur pun hanya untuk sekejap sahaja;
  • tidak tahan lama, biasanya kurang dari satu minit;
  • terus tidak boleh diduga dan tidak beritma;
  • tidak bertambah intensiti

Kontraksi sebenar pula

  • tahan lama;
  • lebih teratur; contohnya sakit setiap 10 minit, kemudian makin kerap 5 minit
  • lebih kerap;
  • lebih menyakitkan; memang sakit sungguh!
  • lebih panjang dan lebih berkala, lebih kerap dan lebih sakit.


Ok kita sambung cerita, esoknya isnin pagi, bersiap-siap nak pergi kerja tibe-tibe sakit malam tadi datang lagi, alamak tak boleh jadi ni, terus cal member yang dah pernah beranak tanye pengalaman diorang. Atas nasihat orang yang lebih berpengalaman saya mc hari tu, sebab kate diorang boleh jadi memang saya dah hampir nak bersalin.



           Berdebar jugak rase... Pergi klinik inform doktor lendir @ mucus plug dah keluar, Doktor tu respon macam ni 'Kuning telur dah keluar...ha esok beranak la ni'.



            Selepas ke klinik, kami beli siap-siap telur ayam kampung, sebab ikut petua makan telur ayam kampung 2 bijik (kuning sahaja) dengan milo untuk mudahkan dan cepatkan bersalin. Sebelum gerak kehospital telan siap-siap tapi tak rase hanyir langsung..Antara petua lain ialah makan kurma banyak-banyak, sepanjang sakit tu makan kurma pun senang nak beranak. Tapi yang ni tak terbuat entahla tak ingat kot.







         


           Sampai rumah buat kerja rumah macam biasa and sakit tu datang, bile petang kami catatkan kekerapan sebab nak prepare ke hospital.



            Bile sakit datang saya akan berjalan laju-laju untuk hilangkan sikit rase sakit tu, malam selepas solat isya', mak suruh pergi hospital sebab time tu sakit datang selang 10 minit, sebelum pergi sempat lagi makan nasi hihi...



           Sampai hospital Ampang, ade soal jawab sikit dengan nurse, nurse mintak husband ambil ic and register untuk kes kecemasan. Sementara tu nurse suruh masuk 1 ruangan tempat untuk doktor cek bukaan servik samada untuk tahan patient atau suruh balik dulu.


     
           1st time kene cek bukaan,ade sorang  doktor India muda seluk tangan masuk perghhh sakittt... katenye baru 1 cm, so tunggu jela sambil tahan sakit kontraksi. Tak lame kemudian datang doktor lelaki mude jugak, die tengah buat report orang lain tapi agaknye die kesian tengok akak tengah menahan sakit, die cek lagi bukaan, katenye if dah 3cm die akan tahan masuk ward, if 2cm die suruh balik dulu..



          Cek-cek dah 3 cm, so nurse pun suruh tukar baju n diorang bawak naik wheel chair ke wad 4D, dalam wad ni husband tak dibenarkan teman kita, dan nila prosedur Hospital Ampang yang saya tak gemar sangat, memang husband atau mak atau sesiapa pun tak boleh stay teman kite dihospital.



          Masuk wad lebih kurang pukul  1130pm, diwad ni saya menanggung sakit yang semakin kerap tu, yang best hospital Ampang ni, sebab hospital baru so wad besar, toilet pun bersih dan cantik, memang selesa. Bile pergi toilet tengok cermin ya Allah pucat lesi muke sebab tahan sakit...





          Pukul 2 pagi inform nurse tak tahan sakit, nurse pun memang baik kat wad ni die seluk tangan cek pun stil 3 cm, then die bagi ubat bagi keluarkan najis so that lebih cepat terbukak. Di wad ni saya la satunye pejalan kaki tegar time orang lain tengah tido.



            Ade jugak yang tak tido, sempat jugak sembang ngan diorang. Bile sakit hilang pergi kat katil tido, then sakit datang berjalan lai laju-laju macam tula sampai pukul 4 pagi.



            Time sakit tu macam-macam piki. Ingat balik semua dosa, piki positif sakit ni cara Allah nak hapuskan dosa. Ingat Siti Maryam ibu Nabi Isa yang lahirkan anak sorang-sorang, kesiannya die, kira beruntung la kite ni ade husband, ade orang jage tolong cek itu ini...



            Rasa sakit yang teramat sangat tu pun buat saya piki macam manela orang yang ade anak ramai-ramai tu, diorang tak sakit ke time nak beranak, n timbul rase respek kat ibu-ibu anak ramai ni. Memang betulla wanita Allah ciptakan sangat kuat.






           Sampai pukul 4 pagi, btau nurse dah tak tahan sakit, so die cek lai bukaan dah 4 cm, maknenye dah boleh masuk labour room. Kalau masuk labour room sakit ni tanggung atas katil la jawabnye, tak boleh nak jalan-jalan da...tetibe rase nyesal...



           Transfer masuk labour room, nurse suruh cal husband datang. Husband time tu tunggu dalam kereta, sebelum tu dah mintak maaf n mitak die cal semua sedara terdekat mitak doa pada Allah bia urusan ni dipermudahkan...(aii rase sebak pulak)



           Mase kat labour room pasangla alat untuk cek intesity contaraction kat perut and husband pun datang. Time kat sini bila sakit datang saya akan bace ayat ni surah An-Nahl ayat 78, boleh jugak bace doa nabi Yunus surah Al-Anbiya' ayat 87.









           Bace kuat-kuat kalah orang yang lafaz ikrar hari merdeka, (amboi lebih plak), bile bace ayat tu tak lame dekat belakang leher akan rase panas n sakit tu pun hilang. Macam tula ulang-ulang sampai la rase nak macam nak buang air besar, btau husband suh panggil doktor.



          Time ni kite macam tak jadi diri sendiri dah, macam ade monster yang kelua, sebab kene tanggung sakit yang hanya Allah je yang tau camne rasenye. Husband pun tak tahan tengok kite sakit, tapi apala daya. Tengok jam kul 5 lebih, doktor cek bukaan stil 7 cm, tak bleh nak push lagi. Doktor kate kalo sakit gune oksigen. Sedut hembus kelua ikut mulut.






         Oksigen ni memang selesa bile gune tapi die akan buat kite rase khayal sikit, sebab bile sakit datang kita macam boleh adapt atau tahan sakit tu, tibe-tibe dengar suara azan. Dah subuh pun, btau husband suh die solat dulu then datang balik.



          Bile husband datang balik time tu statla proses nak meneran baby kelua, ade sorang doktor mude India, beritahu suruh push baby macam nak teran berak keras, try-try tak berjaya, dah nampak nak keluar last masuk balik. Dah kene marah dengan doktor tu 'baby da masuk balik, dah double effort puan kene buat'



         Tak sedar dah kul bape time tu mungkin kul 7 pagi sebab datang 2 orang nurse, sorang senior, sorang lagi umo dalam 30 an camtu. Time diorang datang suasana berubah, diorang bagi kata-kata semangat untuk push baby tu buat kita rase semangat and kuat nak push, sebelum tu ade rase nak putus asa jugak...


        'pandang perut, suara jangan keluar, push bagi baby keluar'
        'push puan, ha pandai lagi puan'
        'cepat puan sikit lagi ni'
       


        Kira lama jugakla kepala baby tersekat dekat hujung serviks tu, nurse kate tunggu sakit baru push. And bile push tengok perut, jangan bunyi suara. So teran punye teran disamping dorongan dan galakkan dari husband, doktor and nurse finally putera sulungku lahir, as soon as baby keluar sakit semua hilang. Tak lama tu nurse tekan perut untuk keluarkan uri.  So lepas ni if deliver baby ke-2 insyaAllah, kene push cepat2 supaya tak payah tanggung sakit lama2 hihi..



         Permata hati kami keluar dengan tangisan yang slow je, macam malu-malu anak ibu nak nangis. Dan respon saya terus panggil dia, Ahmad Mujahid...kemudian nurse angkat baby depan kite die tanye 'boy ke girl' saya jawabla boy, then die letak Mujahid kat dada, Mujahid tak nangis time tu...terharunya...Syukur Alhamdullillah, segala puji bagi Allah, Rabb sekalian alam...(menitis air mataku sobb..sobb..)



huhu...terharunya tengok gambar ni



         Then husband pun azan kat telinga Mujahid, doktor amik Mujahid untuk bersihkan then senior nurse tu pun mulekan proses menjahit, bius separuh badan tapi rase jugak bile jarum masuk and darah memancut...tapi tak sakit...



         Ok sampai sini je untuk bahagian pertama, ade lagi cerita selepas ni, hal yang tak terduga, ujian kesakitan masih belum tamat...Nak tau tunggu part 2 k. Terima kasih if sudi bace sampai habis :)
Bye Assalamualaikum ...



7 comments:

  1. best2 dan bgs info puan. saya pun bakal bersalin di hospital ampang anak pertama ni. hehe

    ReplyDelete
  2. SUBHANALLAH!!! ALHAMDULILLAH!!! ALLAHUAKBAR!!!
    Menitis saya baca entri puan ni, Tahniah puan dan keluarga.
    Terima kasih sharing pengalaman di sini. Inspired me a lot!
    Insha Allah, middle of July 2015 ni turn saya pulak. Doa kan saya ye puan.

    ReplyDelete
  3. Saya pun insya Allah akan bsalin dia hsptl ampang ni anak yg ke 4..pd 17/7/15 hari raya ๐Ÿ˜Š doakan saya Selamat bsalin ๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š

    ReplyDelete
  4. Saya pun insya Allah akan bsalin dia hsptl ampang ni anak yg ke 4..pd 17/7/15 hari raya ๐Ÿ˜Š doakan saya Selamat bsalin ๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š

    ReplyDelete
  5. Saya pun insya Allah akan bsalin dia hsptl ampang ni anak yg ke 4..pd 17/7/15 hari raya ๐Ÿ˜Š doakan saya Selamat bsalin ๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š

    ReplyDelete
  6. Saya insyaAllah dlm sebulan lagi bersalin la. thanks puan utk review ni, ni 1st bby, doakan segalanya dipermudahkan. Aminnnn....

    ReplyDelete
  7. Huhuhu.... nebes... sekrg 36 weeks dah...

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi komen <3

Cari Artikel