24 January 2015

// // 3 comments

PCOS Dan Endometrial Hyperplasia Hingga Dinasihatkan Buang Rahim

Assalamualaikum semua, hari ini saye nak share satu kisah dari seorang wanita yang sangat tabah. Beliau diuji dengan sakit bahagian rahim hingga pernah dinasihatkan oleh doktor untuk membuang rahimnya. Macam-macam cara yang beliau gunakan, tak sanggup rasenye jika rahim dibuang.  Jom same-same kita bace perkongsian dari wanita hebat ini.



Testimoni Fawiza - "Saya pernah dinasihatkan doctor untuk buang rahim kalau keadaan berterusan..."


Saya mula berkenalan dengan vitamin-vitamin Shaklee ni pada Feb 2013 (diam tak diam dah 2 tahun) jadi pengguna Shaklee

Kenapa Shaklee pilihan saya?

1. Period saya tak pernah teratur (PCOS & Endometrial Hyperplasia).

2. Imunisasi badan saya lemah @ kurang (asyik keluar masuk hospital aja, Boss pun menyampah)

3. Saya malas makan buah-buahan.


Kalau uolls semua pernah baca post2 saya kat FB sure uolls tahu kan yang saya pernah under pre cancer treatment since 2010. First time saya buat D&C (late 2009) dekat Pusat Rawatan Islam Az Zahra, doctor cakap 60% drpd sampel dinding rahim saya adalah bunga-bunga kanser yang aktif.



Time tu baru umur 30 tahun…memang I nangis sepanjang perjalanan balik opis..boss suruh jumpa client pun I taknak..sebab mata I dah bengkak-bengkak..nangis punya pasal…hehhehe. Nak bagitau suami pun takut…macam-macam I fikirkan. Last-last I bagitahu jugak after 3 days…



Then doctor refers I ke HUKM Specialist…so bermula la new episode dalam hidup saya. 1st doctor bagi I makan pil untuk kimoterapi, setahun jugak I telan ubat tu..ada perubahan tp I  tak tahan..rambut gugur, suka marah-marah..yang sedihnya takder nafsu langsung nak bersama suami.



Dan suami selalu jadi mangsa tempat saya lepas kan geram. Sampai dia cakap dekat doctor, tak ada ubat lain ka yang boleh ganti…hehehe. Bagi I semua tak kena time tu..doktor cakap I ni ‘ZOMBIE HIDUP’…hahahha…dah banyak sangat ambik ubat.



Sepanjang treatment di HUKM since 2010 sampai Dec 2013, saya buat D&C 4kali..bayangkan..ada 1 tahun tu saya buat D&C sampai 2 kali .Penat..letih…semua ada. Tapi untuk sihat I tabahkan jua…kesian kan suami dan keluarga mertua sebab takder cucu lagi…



Time tu I hanya motivate my self dengan 1 perkataan ni aja…ALLAH SAYANG AKU..SEBAB TU DIA UJI AKU...itu yang menyebabkan saya terus berjuang walaupun doctor kata peluang terlampau tipis buat saya. Saya pernah dinasihatkan doctor untuk ambil anak angkat dan remove kan rahim kalau keadaan berterusan..lagi-lagi la I sedih.



Namun saya tidak bergantung pada ubat-ubat hospital saja..saya mula membaca blog-blog dan cara-cara nak rawat penyakit saya ni. Then, Allah lorongkan hati saya untuk mencuba vitamin-vitamin Shaklee ni…sebab apa? Sebab yang paling utama..ianya SEMULAJADI…bebas daripada bahan kimia.



Saya juga mintak 2nd opinion dan mula buat treatment bersama Dr Hamid Arsat pada March 2014. Selain daripada tu saya TETAP mengamalkan vitamin Shaklee (B-Complex, GLA, Omegaguard, Vitamin C & Vitalea) memang saya tak tinggal sebab takut kena remove rahim punya pasal…hehehehe.



Syukur tak pernah sekali saya pengsan sepanjang period lelama ni..yang paling lama 4 bulan
hahahaha..Alhamdulillah saya anggap itu nikmat Allah berikan pada saya walaupun Dia uji saya dengan dugaan yang saya rasa mana-mana isteri pun akan rasa very down sebab u tak mampu nak menunaikan tanggungjawab u sebagai seorang isteri.



Tapi Allah Maha Mengasihi, Dia anugerahkan suami yang tak pernah mengeluh dengan penyakit saya..tak tak pernah mengeluh walaupun semua kerja rumah dia yang buat….hubby yang terima saya seadanya dan hubby selalu cakap setiap penyakit Allah turunkan pasti ada penawarnya…cuma kita belum jumpa (ehh…sedih plak) hahahhaha.



Namun, Allah uji sekali lagi. Jan 2015 saya pengsan sebab period yang terlampau banyak…tak pernah-pernah dalam tempoh 20 tahun (sejak umur 15) saya pengsan walaupun darah period banyak dan berketul-ketul keluar. Bukan sekali 3 kali saya pengsan..sampai terpaksa ambulan jemput la ke spital..hihihi.



Sepanjang 8 hari saya spital, saya buat X-ray, abdomen CT Scan dan D&C sebab doctor nak tengok kalau-kalau simptom-simptom lama berulang kembali dan menganggu organ-organ lain.



Alhamdulillahpada 14 Jan 2015 saya mendapat perkhabaran yang tak pernah saya dan suami jangkakan….endometrium atau uterus saya diklassifikasikan sebagai ‘endometriumpolyps with hormone changes’. Dalam ertikata lain negative for malignancy or hyperplasia…just masalah hormone aja…syukur sangat-sangat.


Dengan izin Allah dan rahmatnya …saya semakin sihat dan sembuh..tambahan pulak skrg saya ambik Vivix sebagai tonik ajaib saya…memang ajaib.


Semoga tahun ini menjanjikan permulaan yang baik dan penutup yang penuh bahagia dengan rahmat Allah buat saya dan suami. Insya Allah…amin…


#luvAllah

#luvMuhammad

#luvshaklee





Berikut adalah kronologi masalah rahim yang dialami Puan Fawiza


2010 - didiagnosekan oleh doktor pre kanser rahim. Terus kene buat treatment kanser dan D &C. 3 tahun buat treatment di HUKM sampailah tahun 2013 Disember, Doktor suggest utk buang rahimm... oo sedihnya dengar.

2013 - Lepas daripada tu, baru mula consume suplemen shaklee (GLA, B complex, Vitamin C, Omegaguard)

2014 - mula treatment dengan Dr Hamid Arshad..(masalah dinding rahim tebal dan memang kene buang kalau tak jaga). Sepanjang 2014 ni kata Fawiza , memang konsistent amik suplemen di atas plus amik vitalea sekali.

Jan 2015 - baru je lepas checkup hospital 2/3 hari lepas dan bedasarkan test-test yang baru dibuat oleh doktor, masalah rahim/endometriosis yang sebelum ni pulih dan tak perlu dibuang, cuma ada masalah hormon je sikit-sikit.. Alhamdullillah dengan izin ALLAH, semakin sihat dan sembuh..


Puan Fawiza telah menggunakan Vita-lea, B-Complex, SR Vita-C, Omega Guard, GLA Complex  terbaru beliau juga menggunakan Vivix bagi membantu beliau mengatasi sakit rahim yang sangat menguji ini.






Jom kite tengok ape fungsi semua suplemen ni


1. Vita-Lea RM88, 120 tablet

  • Multivitamin paling pantas  didunia terlarut dalam air dan tubuh manusia
  • Mineral yang terdapat didalamnya juga berintegrasi dengan protin untuk penyerapan pantas diusus kecil.
  • Setiap tablet mengandungi 30 nutrisi harian yang diekstrak dari sayur dan buah.
  • Terdapat 12 vitamin dan 7 mineral penting, diformulasi secara komprehensif dan sangat seimbang
  • Meningkatkan tenaga,kecergasan tubuh dan kekuatan mental
  • Sebagai pelengkap nutrisi harian
  • Menyokong keupayaan sistem reproduktif
  • Membantu merangsang proses metabolisme badan
  • Melambatkan proses penuaan
  • Elemen penting bagi setiap sel tubuh dengan menyediakan asas nutrisi, memastikan sel hidup, menyokong pertumbuhan sel baru, membantu proses pembesaran, pertumbuhan rambut, otot, kulit, kuku, hormon serta menjaga kesihatan tiroid.


2. B-Complex RM53,   120 tablet

  • Membantu menukarkan lemak, karbohidrat dan protein kepada tenaga.  
  • Melawan tekanan dengan memastikan kesihatan fungsi saraf, sekaligus meredakan sakit kepala, tekanan, kemurungan dan insomnia.
  • Membantu pembentukan sel darah merah dan antibodi yang sihat, merangsang kitaran darah dalam tubuh.
  • Merendahkan paras sistin untuk kesihatan kardiovaskular.
  • Mencegah anemia, sakit kepala, pening, lemah semangat, keletihan, migrain, muntah-muntah, mabuk laut dan darat.
  • Baik untuk masalah senggugut (PMS), meredakan kerisauan, keresahan dan masalah penghadaman terutama mereka yang mengambil ubat hormon dan ubat tahan sakit.


3. Sustained Release VIta C RM92.50,  180 tablet

  • Kekurangan vitamin C  adalah penyebab gusi berdarah, lebam dikulit, pemulihan kecederaan yang lambat, kulit kering, ruam dan kasar.
  • Meningkatkan sistem imun dengan membina sel darah merah yang sihat untuk penyerapan zat besi yang lebih baik.
  • Membantu sel darah putih menentang bakteria dan kuman
  • Kurangkan alergi hidung kulit dan asma.
  • Mengurangkan  simptom selsema
  • Memerangi kanser dengan meningkatkan interferon semulajadi tubuh dan merangsang pengeluaran T-Cells untuk melawan sel-sel kanser dan membuang bahan-bahan kimia berbahaya dari tubuh kita dengan berkesan
  • Menghapuskan radikal bebas sebelum menyerang sel-sel kita.
  • Bantu mengatasi insomnia, tekanan, keresahan
  • Mengurangkan kolestrol dan tekanan darah.
  • Mengekalkan kapilari darah yang sihat. 
  • Menghindarkan arteriosklerosis, thrombus
  • Menghalang pendarahan dalaman, hidung berdarah, pendarahan serebral dan skurvi


 4. Omega Guard RM 136,   90 capsule

  • asid lemak omega 3 sangat penting dan tidak mampu dihasilkan oleh badan. Maka kita perlu mengambilnya dari makanan.
  • Omega 3 dari tumbuhan tidak boleh ditukarkan kepada EPA dan DHA dengan berkesan oleh badan..
  • Omega Guard Shaklee diekstrak dari ikan air laut sejuk (sardin, mackerel, herring dan ikan bilis) diperairan negara Jepun.
  • Membantu mengimbangi perubahan dalam kepekatan hormon wanita yang menyebabkan PMS
  • Menjadikan kulit lebih licin dan kemerah-merahan.
  • Meningkatkan sistem imun 
  • Menyihatkan paru-paru
  • Mencegah kanser paru-paru, payudara, prostat dan kolon.


5. GLA Complex RM91.25,    60 capsule

  • GLA membentuk prostaglandin untuk mengawal hormon lelaki dan wanita, baiki simptom PMS seperti 'period pain', 'mood swing', 'water retention' dan sakit payudara.
  • Melambatkan menopause, pengambilan jangka panjang akan melambatkan penuaan, mengtatkan uterus, memberi tone pada uterus untuk kulit lebih muda
  • Baiki simptom menopause seperti 'hot flashes', insomnia, susah hadam dan gelisah.
  • Memperbaiki masalah prostat lelaki dan masalah kerap kencing.
  • Meningkatkan sistem imun tubuh 
  • Menghalang pertumbuhan sel tumor dan kanser.


6. Vivix RM475, 150 ml
 
  • merendahkan tekanan darah
  • meningkatkan tenaga
  • meningkatkan daya seksual
  • meningkatkan pengeluaran sperma
  • mencerahkan dan mengurangkan pigmentasi
  • mengurangkan keduatan dan garus halus
  • anti-kanser
  • merendahkan tahap kolestrol
  • menguatkan tulang
  • melambatkan penuaan
  • mengurangkan artritis
  • meningkatkan daya ingatan
  • anti-inflamasi
  • menghalang kejadian tumor
  • menstabilkan perasaan
  • mengawal selia estrogen
  • mengawal selia insulin
  • anti-depresi
  • mengurangkan bintik penuaan
  • membantu mengatasi glaukoma
  • mengurangkan rambut gugur dan beruban
  • melegakan lelah dan alergi
  • memperbaiki mutasi sel
  • menghalang sakit Alzheimer
  • mencegah masalah prostat
  • memberikan tidur yang berkualiti
  • mengawal selia kelikatan darah 


Terima kasih banyak-banyak pada Puan Fawiza atas perkongsian yang sangat mengujakan. Diharap ianya dapat memberi jalan dan harapan kepada ribuan wanita diluar sana yang mengalami dan sedang berlawan dengan sakit dalaman wanita.



Jika anda salah seorang dari wanita yang diuji sakit sebegini cubelah ikhtiar dengan suplemen Shaklee, jaminan selamat, semulajadi tanpa bahan kimia dan berkesan. Boleh hubungi saye melalui call/sms/wasap/telegram ke 014-9209040. 




Boleh juga emel ke dasyifa14yahoo.com atau pm di Facebook Norulhuda Seman



Saya sedia membantu anda untuk lebih sihat dan keluar dari zone sakit yang tak tertahan tu dengan suplemen Shaklee selebihnya kite serahkan pada Allah...amin


3 comments:

  1. as salam cahayacinta...

    ah..buat apa tu?
    bahaya kalau buang mujurlah ada penawarnya heee

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah ada juga penawarnya..

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum...
    saya nak tanya mcm mn cara mkn produk shaklee 2 dan brp bnyk perlu diambil...
    saya juga pengidap penyakit yg sama

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi komen <3

Cari Artikel