Pengalaman Bersalin di HKL | PENGEDAR VIVIX SHAKLEE KUALA LUMPUR

21 October 2016

// // Leave a Comment

Pengalaman Bersalin di HKL

Assalamualaikum semua :) Ape khabar? Alhamdulillah akak dah selamat lahirkan anak kedua di Hospital Besar Kuala Lumpur pada 15 September 2016. Akak nak share pengalaman luarbiasa bersalin dengan Shaklee.

Pada 12 September 2016 bersamaan Hari Raya IdulAdha, pagi jam 4 pagi akak bangun untuk buat preparation early celebration birthday Mujahid, dalam toilet akak perasan ade lendir plus darah. Kuang3....aik aku dah nak beranak ke?

Sempat ke nak makan-makan siang nanti. Huhu boleh tak makan yang akak fikir. Plan nak  buat besday Mujahid memang last minit sangat-sangat. Sebab due untuk baby kedua is 1/10/16. Besday Mujahid 30/9/14.

Fikir punye fikir takpelah buat awal sebab takut tak sempat nak celebrate akak dah bersalin dulu. So tepatlah ape yang akak fikirkan tu. Buat time Hari Raya Haji sebab time tu mesti adik beradik semua berkumpul. Makanan pun dah ready cume top up sikit-sikit je bagi rase feel besday celebration hihi...

Juadah hari raye mak akak buat macam biasa, rendang ayam, kuah lodeh and kuah kacang. Akak buat lasagna, sandwich tuna and telur, salad and moist coklat kek tuk Mujahid.

Bangun pagi pukul 4 untuk siapkan hidangan sambutan harijadi teng3...ade kejutan lain dari adik Mujahid dari alam lain.

Macam-macam jugak fikir nak pergi hospital terus ke camne, beritahu mak, die cakap tunggu sakit dulu baru pergi. So okla akak pun buat siapkan ape yang patut.

Dan start hari raya tu Braxton Hicks atau contraction palsu pun bermula. Dah nama Braxton Hicks sakit pun tak tentu, tapi bile die datang aduyai menderita jugak.




Layan je Braxton Hicks tu, sampaila hari Rabu, ikut jadual akak kene check up kat KK Lake Field. Inform midwife akak dah keluar lendir plus ade darah sikit hari isnin tapi sakit belum kerap sampai nak bersalin.

Terus die refer doktor, doktor mitak refer hospital sebab katanya ade je yang terbukak jalan tapi tak sakit sangat. So balik dari klinik akak kemas-kemas bag, cium2 Mujahid time tu memang rase sebak sebab nak tinggal die.

Dari awal mengandung memang mintak kat Allah akak nak cepat2 balik dari hospital lepas deliver sebab kesian kat Mujahid kalau kene tinggal lama2.

Asalnya dan memang niat nak deliver diHospital Ampang sebab dah ade pengalaman kat sana and Hospital Ampang dekat je dari rumah.

Tapi pergi-pergi penuh and die mitak pergi terus ke HKL. Kami pun ke HKL. Sampai-sampai sana pun nurse bagitahu penuh jugak. Nurse inform if kami cek and puan perlu admit kami akan beri kerusi sebab katil semua penuh.

Aduhai cam tak sanggup je rase. Nurse minta bincang dengan husband dulu. So akak discuss dengan husband sambil cube call hospital lain.

Kami call Hospital Serdang penuh, Hospital Putrajaya Penuh, HUKM tak boleh walk in plak kene ade appoinment huhu...

Call upline akak Master Salwa, mitak pendapat die memandangkan die lebih berpengalaman banyak kali bersalin kan.

Die kate balik je dulu, call mak pun mak akak cakap kalau tak sakit tak perlu nak kehospital pun. So kami pun balik dulu.

Braxton Hicks masih terasa, tapi akak perasan dah makin kerap. Mungkin contraction betul kali ni. Akak pun start catat masa bile sakit datang. Penat sebab disamping tahan sakit siang tu kehulur kehilir. Akak baring je sebab dah lesu pun badan.

Tapi kalau sakit datang and kita baring huiii sakit tu lagi2 kuat rasenya. Encik husband pun dah mitak siap2 untuk kehospital. Time siap-siap sambil tahan sakit ni akak dah target jam 3 pagi ni anak akak keluar.

Lepas mandi akak minum ESP Shaklee buat double dose, telan Ostematrix 8 bijik and minum lagi Performance Drink.






Hasilnya rase segar badan, hilang semua lesu and penat siang tadi. Sampai hospital time register nurse dok isi macam2 borang tu memang die perasan la akak sakit kerap. Sebab tiap kali sakit akak praktis tarik nafas hembus bagi kurang sakit.

Tapi seriously rase energetic nak hadap sakit contraction tu. Senyum je wajahku padahal tengah tahan sakit.

Bile doktor cek jalan dah 4 cm, nurse bagi baju tukar siap2, naik kerusi roda terus ke labor room.

Sampai labor room doktor pun pasang branula, kene seluk berkali2 huhu...cek bukaanla, nak pecahkan ketuban la seksa.

Tapi doktor kate air ketuban dah takde, entahla...

Bile dah cek semua, akak ditinggalkan sorang2, nurse pesan baring mengiring so banru kurangkan rase sakit.

Sebab dah lewat malam, pagi dah pun akak pun bantai tido, mengantuk wei

Bile datang sakit praktis pernafasan tarik nafas panjang-panjang hembus slow2

So camtula dalam sejam lebih, bile tak sakit akak tido.

Tapi makin lama kita boleh rasa yang sakit tu dah makin tak tertahankan tak tertanggungkan and kepala baby makin nak sampai pintu

Akak requeest nurse panggil husband akak. So husband akak pun masuk.



Bile sakit datang akak pegang tangan husband sekuatnya, memang die mengaku sakit tangan die akak genggam. Sampaila satu masa sakit sangat akak jerit and rase air keluar banyak sangat. Dalam hati duk piki aih aku ni terkucil ke?

Lepas tu jerit lagi and boleh rase kepala baby dah boleh sampai hujung. Nurse pun datang sempat marah akak janganjerit, ajar cara teran. Time tu macam kelam kabut sikit. Husband akak keluar tapi sempat nurse panggil balik masuk. Kalau tak terlepas die babak bersejarah dalam hidup kami sekeluarga.

Pegang kaki part tumit tu then teran, time tu dengar nurse cakap ha baby puan dah nak keluar sangat ni.

Akak pun dengan kederat yang ada akak teran keluar kepala baby, then teran lagi dah keluar habis semua.

Serase akak memang dua kali je teran sebab sekejap sangat. Confirm baby keluar is dah takde rase sakit.

Alhamdulillah ya Allah syukur sangat-sangat sebab Allah mudahkan proses bersalin. Memang tak terkata time tu macam-macam perasaan. Syukur, lega, gembira sangat-sangat, terharu...Akak pusing tengok jam ya Allah kul 3.10 am....Macam tak caye je awal-awal akak mitak baby keluar jam 3 pagi terus Allah makbulkan....(sedih dihatiku....)

Nurse pun angkat baby, die tanye boy ke girl, akak cakap girl. The die pun letak kat dada. Nurse cakap boleh azan dah ni. So husband akak pun azan kat telinga die.




Time akak pegang baby yang tengah galak menangis tu nurse pun start menjahit ape yang perlu. Sakit time die jahit. Katanya bius tapi still rasa sakit bila dah hujung. Nurse btau kalau part kulit memang sakit even bius huhu...

So boleh tahan jugak akak tahan jerit, tapi baby akak naik lagi hebat huhu ayah die amik pun die meraung nurse kate takpe biar je die nangis biar paru-paru die kembang.

Setel semua nurse amik anak tuk mandi, doktor datang tanye puan camne? Akak cakap penat sangat-sangat so die pun bagi kate due nasihat then keluar. Akak pun tido.....

Lebih kurang jam 5 pagi akak bangun, dengarla suara nurse ajar patient depan bilik akak push baby die...Lama jugak sebab seingat akak die masuk labor room lagi awal dari akak and alhamdulillah akak dah setel, die masih bertarung nyawa.

Dari kekecohan dan suara nurse tu akak pun sama naik kaget gak, duk doa biarlah mudah setel semua mak sihat anak sihat... Takut tau...Then dengar nurse pekik bawa baby keluar ' baby flat'

Baby flat? sound not good, kesian tengok orang bilik depan tu hopefully anak die ok and die pun ok. And time ni akak rase bersyukur sangat Allah jumpakan akak dengan Shaklee akak amalkan Shaklee start dari awal mengandung sampailah nak bersalin ni.

Time beranak Mujahid camne tak boleh tak terpiki nak prepare amik Shaklee duk sibuk telan ayam kampung ngan milo je. Tapi bile prepare dengan ESP, Ostematrix and Performance Drink alhamdulillah Allah permudahkan banyak urusan.

Bile fikir-fikir balik betapa besar nikmat yang Allah bagi, bersalin mudah ni nikmat yang sangat besar. Dari awal mengandung akak selalu doa mudahkan proses bersalin, perjalanan pergi kehospital mudah, dapat nurse and doktor baik-baik, baby cepat keluar so akak tak perlu sakit lama-lama. Sebab akak tak kuat nak hadap sakit contraction tu...

Akak sihat baby sihat so boleh balik rumah cepat jumpa Mujahid. Tak sanggup nak tinggal Mujahid lama-lama.

Memang itula duk mintak.


فَبِأَيِّ آلَاء رَبِّكُمَا تُكَذِّبَانِ


"Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan?" 


Ar-Rahman [55] )


Nurse and doktor HKL pun sangat bagus, ajar teknik pernafasan supaya kurang sakit contraction tu banyak bantu mudahkan proses bersalin ni. Nurse yang tolong akak dari awal masuk labor room sampai kejahit tu memang bagus cara die, die picit-picit perut akak pastikan takde darah beku even die picit tu sakit huhu...

Jahitan pun kemas, die plak yang mintak maaf sebab marah akak jerit time sakit, alahai tak perlula mintak maaf, die buat kerja die...

Time nak pindahkan akak masuk wad tu, nurse pun bagila free gift banyak tau free gift beranak HKL lagi banyak dari Hospital Ampang. Akak duk wad kelas ke-3, kalau duk 1st class camnela hadiahnya.




Katil akak hujung diknon nak pergi toilet jenuh berjalan. tapi yang pelik badan rase segar je, cam tak caye baru lepas bersalin. Akak call upline akak btau dah bersalin pun die perasan suara akak cam tak penat. Penangan Shaklee ni...

Orait tu je nak cite, kalau disambung fuhh lagi panjang kisah ni.

Akak off sini dulu. Sekarang hari ke 29 akak bepantang, badan dah kuat tapi still buat rutin macam orang berpantang. Misi utama is nak slim cam anak dara dulu and banyakkan stok susu ebm...

Doakan akak k :)

Cari Artikel